Jurjevanje 2023

V nedeljo, 23. 4., smo konjiške godbenice in godbeniki sodelovali na tradicionalnem konjiškem Jurjevanju, ki je v srcu mesta združilo generacije in v življenje obujalo legendo o hrabrem vitezu Juriju na belem konju, ki še danes na občinskem grbu pooseblja naše mesto. Za nami je čudovita Jurijeva nedelja.

V dopoldanskem času smo zaigrali pri Cerkvi svetega Jurija, kjer je potekal tradicionalni blagoslov konj ob godu sv. Jurija in bili deležni izjemnega aplavza publike, kakor tudi gostoljubja organizatorjev – Jurjeve konjenice in Nadžupnije sv. Jurija.

V popoldanskem času pa smo s povorko prikupnih Marjetic in vitezov Jurijev otvorili tradicionalno, že 26. Jurjevanje v Slovenskih Konjicah. Skupaj smo ubrano korakali med stojnicami na Starem trgu, zaokrožili po Mestnem trgu in se odpravili nazaj na Stari trg, kjer smo prisluhnili županovem nagovoru. Nato je sledil kratek nastop otrok iz vrtca, ki so posebej za to priložnost korakali z nami in zapeli pesmico o strašnem zmaju. Po njihovem nastopu pa smo publiko presenetili s krajšim koncertom, ki je bil tokrat rockovsko obarvan. Pa naj še kdo reče, da tradicija in sodobnost ne hodita skupaj z roko v roki …

Sledilo je prijetno in sproščeno druženje s publiko, ostalimi nastopajočimi in okušanjem dobrot na stojnicah.

Foto: Foto NAREKS – Matej Nareks